چگونه هوش مصنوعی توسعه استراتژی را متحول می کند
مکنزی 2025 مترجم: اکبر فرقانی
در هسته خود، استراتژی مستلزم استخراج بینش از حقایق و دادهها، توسعه گزینههای واقعی بر اساس آن بینشها، انجام انتخابهای غیرقابل تغییر و اجرای طرحهایی است که این انتخابها را به ارزش تبدیل میکند. تجزیه و تحلیل داده ها برای چندین دهه به این کار کمک کرده است، اما هرگز پیش از این فناوری قادر نبوده است نه تنها ورودی ها را در استراتژی افزایش دهد و تا حدی خودکار کند، بلکه آنها را در تجزیه و تحلیل های پیچیده ترکیب کند. با گذشت زمان، حتی ممکن است استراتژی های قابل اجرا را توصیه کند.
هوش مصنوعی و هوش مصنوعی مولد این پتانسیل را دارند که با تقویت و تسریع فعالیتهایی مانند تجزیه و تحلیل و تولید بینش، نحوه کار استراتژیستها را تغییر دهند و در عین حال چالشهای ناشی از تعصبات انسانی و جنبه اجتماعی استراتژی را کاهش دهند. با تکیه بر انفجار اخیر در داده ها و پیشرفت های قبلی هوش مصنوعی که پیشرفت های چشمگیری در دقت پیش بینی ایجاد کرد، جدیدترین ابزارها استخراج بینش را بسیار آسان تر و ارزان تر می کنند. تأثیری که در سازمانهای مشتری و در کار خودمان بهعنوان استراتژیست مشاهده میکنیم، ما را بر آن میدارد که این لحظه را بهعنوان نقطه عطف جدید در طراحی استراتژی ببینیم – که احتمالاً با ایجاد چارچوبهای استراتژیک اصلی در دهههای 1970 و 1980 برابری میکند.
در حالی که هوش مصنوعی نیاز رهبران به نشان دادن شجاعت استراتژیک را با متعهد شدن به اقدامات بزرگ تغییر نمیدهد، ما انتظار داریم که این فناوری به مرور زمان، هر مرحله از توسعه استراتژی، از طراحی تا اجرا را بهبود بخشد. امروزه، این فناوری با کمک به سازمانها در ارزیابی نقطه شروع خود در زمینه صنعت و پویایی بازار، بیشترین مزایا را در مرحله طراحی به ارمغان میآورد. آنها می توانند از آن برای اندازه گیری بازارهای بالقوه، تجزیه و تحلیل حرکات رقبا و تخمین ارزش ابتکارات استراتژیک مختلف در سناریوهای مختلف استفاده کنند. اما این تازه شروع است: استراتژی مستلزم بسیج سازمان، اطمینان از تخصیص صحیح منابع و نظارت بر اجرا است. در تمام این وظایف، هوش مصنوعی می تواند نقش داشته باشد.
نقش های نوظهور هوش مصنوعی در استراتژی
قضاوت انسانی برای ایجاد چشم انداز استراتژیک ضروری است که جاه طلبی سازمان را با دیدگاه چگونگی تحقق آن ترکیب می کند. با این حال، هوش مصنوعی میتواند سرعت بخشیدن به کار تیمهای استراتژی را افزایش دهد و سختگیری بیشتری را به همراه داشته باشد. حتی در این روزهای اولیه، پنج نقش را برای هوش مصنوعی می بینیم: محقق، مفسر، شریک فکری، شبیه ساز و ارتباط دهنده. هر یک از این نقش ها می توانند در مراحل مختلف توسعه استراتژی ایفای نقش کنند.
محقق: استراتژیست ها زمان قابل توجهی را صرف جمع آوری و غنی سازی داده ها از منابع متعدد می کنند. توانایی هوش مصنوعی برای خلاصه کردن و ایجاد ارتباطات معنیدار در میان همه مجموعههای داده میتواند این تلاشها را به طور قابل توجهی افزایش دهد.
مفسر: برای تبدیل تجزیه و تحلیل داده ها به بینش مفید، استراتژیست ها باید تفسیر کنند که چگونه یافته ها می توانند اهداف خود را پیش ببرند. این ایدههای توسعه میتوانند از مکانهای مختلفی مانند بررسی حرکتهای رقبا یا درک عمیق نیازهای نوظهور مشتریان ارائه شوند. ابزارهای هوش مصنوعی میتوانند این فرآیند کشف را با تبدیل دادهها از مجموعهای متفاوت از ورودیها -مانند گزارشهای سالانه، پتنتها، بررسیهای مشتریان را تسهیل کنند.
شریک فکری: هوش مصنوعی همچنین میتواند به عنوان شریک طوفان فکری عمل کند، تولید ایده را تسریع کند و با سوگیریها یا نقاط کور رهبران کسبوکار مقابله کند. هوش مصنوعی مولد به ویژه می تواند به استراتژیست ها کمک کند تا با ارزیابی برنامه های خود در برابر چارچوب های تعیین شده، از مشکلات رایج اجتناب کنند.
شبیه ساز: استراتژیست ها قبل از التزام به یک دوره استراتژیک، تاثیر سناریوهای بازار چندگانه را بر اساس شرایط کلان اقتصادی، حرکت رقبای بالقوه و واکنش ذینفعان و سایر عوامل در نظر می گیرند. هوش مصنوعی میتواند این تحلیل سناریو را از طریق قابلیتهای مدلسازی پیشرفته و بازیهای تاکتیکی و برنامههای شبیهسازی بسیار دقیقتر کند
ارتباط دهنده: یک روایت روشن از مسیر و هدف استراتژیک و پیامدهای آن برای سازمان و ذینفعان آن برای بسیج اقدام ضروری است. توانایی هوش مصنوعی مولد برای خلاصه کردن مفاهیم در قالبهای مختلف، یکی از محبوبترین برنامههای این فناوری از زمان راهاندازی ChatGPT بوده است. استراتژیستها میتوانند از ابزارهای هوش مصنوعی استفاده کنند تا روایتهای خود را برای مخاطبان مختلف با سطوح مختلف تخصص (مانند بازارهای منطقهای، تنظیمکنندهها یا تحلیلگران) و در قالبهای مختلف (خلاصه، نکات گفتگو یا، اخیراً، پادکست) جذابتر کنند.
هوش مصنوعی نمی تواند جایگزین منطق و تفسیر انسانی در حوزه پیچیده ای مانند استراتژی شود. با این حال، این فناوری میتواند پاسخهای سریعتر و عینیتری ارائه دهد که میتواند به طور قابلتوجهی قدرت تصمیمگیری ما را افزایش دهد. از طریق نقشهای مختلفی که هوش مصنوعی در حال حاضر میتواند ایفا کند، از محقق گرفته تا شریک فکری گرفته تا شبیهساز، ما شروع به دیدن این موضوع کردهایم که چگونه این ابزارها ممکن است به مرور زمان نقش استراتژیستها را دوباره تعریف کنند و به شرکتها در تصمیمگیری استراتژیک کمک کنند. با کارآمدتر کردن فرآیند توسعه استراتژی و در عین حال ایجاد فضایی برای خلاقیت و ایدههای موفقیتآمیز که به رهبران کمک میکند تا حرکتهای جسورانه بعدی را تعریف کنند، هوش مصنوعی میتواند مزیت رقابتی لازم برای غلبه بر بازار را ارائه دهد.